Joomla!-julkaisujärjestelmä

Joomla!-julkaisujärjestelmä

Joomla! on ilmainen, monipuolinen ja pelkällä internet-selaimella käytettävä julkaisujärjestelmä, jonka avulla yksityishenkilöt, yritykset tai yhteisöt voivat lisätä ja päivittää internet-sivujen sisältöä itsenäisesti ilman mitään ulkopuolista apua.

Joomla! soveltuu niin suurten yritysten tarpeisiin kuin yksittäisen henkilön harrastesivujen ylläpitämiseen. Joomla!n käyttömahdollisuuksia on rajattomasti.

Joomla! on avoimen lähdekoodin (open source) ohjelma. Mitä se tarkoittaa?

Joomla!:n lisenssi sallii vapaan käytön. Voit ladata ohjelman ilmaiseksi ja hyödyntää ja muokata ohjelmistoa vapaasti ilman mitään lisenssimaksuja.

Ilmainen? Mistä sitten maksetaan?

Joomla!-projekteissa kustannukset muodostuvat pääosin työstä, johon kuuluu asioita kuten asennus, ylläpito, sivupohjan muokkaus, rakenteen luominen ja muokkaaminen. Laajennuksetkin ovat pääosin avoimen lähdekoodin alla, joten niidenkin kanssa on kyse lähinnä integraatiotyöstä. Joomla!-ammattilainen vastaa että asennus, tietoturva, ulkoasu ja muut Joomlan! toimivuuteen liittyvät asiat ovat kunnossa. Nyt ja tulevaisuudessa. Suljetuissa järjestelmissä saatat maksaa lisenssimaksua kuukausittain vain siitä että sivut toimivat. Joomla tarvitsee alleen tietenkin palvelimen, mutta muutamalla sadalla eurolla vuodessa saa jo todella hyvän webhotelli-palvelun.

Miten Joomla! toimii?

Joomla! asennetaan web-palvelimelle. Ohjelman ylläpitoliittymää käytetään internet-selaimen, kuten Internet Explorer tai Firefox, avulla. Ylläpitoliittymän kautta luot uusia sivua sekä lisäät tekstiä ja kuvia. Kaikki kirjoittamasi teksti tallennetaan tietokantaan, ei siis erillisiin tiedostoihin. Käytön aikana Joomla! noutaa tekstit tietokannasta.

Mikä on sivupohja (template)?

Joomlassa sisältö talletetaan pääosin tietokantaan. Sisältöä ei ole siis sidottu mihinkään tiettyyn ulkoasu malliin, vaan ulkoasu liitetään sivun sisältöön kun sivu näytetään. Tämä mahdollistaa ulkoasun suunnittelun ja muokkaamisen erillään sisällöstä. Joomla!ssa tulee vakiona oletussivupohja joka harvoin sopii juuri Teidän yritykselle tai yhteisölle. Valmiita ilmaisiakin sivupohjia on paljon olemassa, sekä edullisia suunniteltuja.

Miksi sivupohja kannattaa teettää ja mitä tarkoittaa uniikki sivupohja?

Uniikin sivupohjan etu on se, että sivuston ulkoasu voidaan suunnitella juuri halutun näköiseksi, valmis pohja rajoittaa aina. Lisäksi näin voidaan varmistua että sivupohjan CSS/XHTML toteutus on varmasti standardien mukaista DIV-taittoa eikä raskasta ja epävalidia taulukkokoodia.

Mitä muita etuja Joomlassa on?

Edullisuuden lisäksi Joomla tarjoaa muitakin etuja, verrattuna esimerkiksi suljettuihin yhden toimittajan sisällönhallintajärjestelmiin. Joomla!-sivustoa voi muokata kuka tahansa Joomla!-ammattilainen jolloin yritys tai yhteisö ei ole sidottu yhteen toimittajaan. Joomla!-sivuston voi helposti siirtää palveluntarjoajalta toiselle, kunhan palvelimelta löytyy PHP ja MySQL-tuki. Yleensä kaikista webhotelleista nämä löytyvät.

Haluan Joomla!-sivuston, mitä seuraavaksi?

Ottakaa yhteyttä niin keskustellaan. Näin saadaan selville mitä tarvitsette seuraavista palveluista:

  • Palvelin / webhotelli
  • Joomla!n asennus
  • Sisältörakenteen luominen
  • Tarvittavat laajennukset
  • Käyttödokumentaatio
  • Käyttökoulutus
  • Graafinen suunnittelu
  • Sivupohjan toteutus

Lisää tietoa Joomla!sta

Joomla.fi

Joomla.fi:n rooli rekisteröityneenä Joomla! käännöskumppanina on edistää, valvoa ja yhdenmukaistaa Joomla! tiedostojen käännöstyötä.

Joomla.fi on valittu tähän tehtävään Joomla! -ydinkehittäjätiimin toimesta. Kriteereinä valinnalle olivat vankka Joomla!-tuntemus, sitoutuminen ja aiemmat näytöt Joomla! (ja sitä ennen Mambo)- osaamisesta ja auttamishalusta. Joomla.fi -sivusto on virallisesti tunnustettu Joomla! -organisaation puolelta.

NagreMedian Janne Riihimäki toimii yhtenä Joomla.fi-ylläpitotiimin jäsenenä.

Joomla.org

Joomla!-organisaation virallinen sivusto.